Ruanda Büyükelçisi Williams Nkurunziza , Uşak Milletvekili Alim Tunç ve beraberindeki heyet Uşak Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı ziyaret ettiler.
Uşak Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Halil Ağaoğlu, Uşak Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu üyesi Ömer Çınar ve Uşak Organize Sanayi Bölgesi Müdürü Namık Gök ile firma ziyaretleri yapan Büyükelçi;
“Ruanda kahve, çay gibi ürünlerin üretimini yapmaktadır. Bunları Türkiye’ye de ticari ürünler olarak satmak isteriz. Türk yatırımcılara devletimizin birçok desteği mevcut.
Tekstil, süt ürünleri, seramik vs. gibi bölgenizde yapmış olduğunuz üretim dallarındaki faaliyetlerinizi Ruanda’da çok rahat bir şekilde yapabilirsiniz. Buradan Ruanda’ya gidiş 6 saat, Ruanda’da bir şirketi kurmak ve kayıt ettirmek ise 6 saat. Siz değerli sanayicilerimiz ve girişimcilerimiz 12 saat gibi kısa bir sürede Ruanda’da şirket kurabilirsiniz.
Ruanda, Uşak ilinin Türkiye haritasındaki konumuna benzer bir şekilde Afrika’nın merkezindedir. Başkentimiz Kigali’den araç ile iki buçuk saat gibi kısa bir sürede (buradan komşu illere gitmek gibi) Uganda, Tanzanya, Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Burundi’ye gidebilirsiniz.
Ruanda, Karadeniz bölgesine benzer niteliktedir. Yıllık ortalama sıcaklık 20 santigrat derecedir. Nadir bulunan Dağ Gorilleri’ni doğal yaşam ortamında görebileceğiniz ulusal parklar mevcuttur. Aslan, Zebra gibi yabani hayvanları doğal ortamlarında görebilirsiniz.
Yatırımcılarımız Kigali’yi Ruanda’nın olduğu gibi Afrika’nın bir merkezi olarak görmeliler. Ruanda’da açacakları fabrikalar, dağıtım merkezleri tüm kıtaya hizmet edebilecek konumdadır. Ruanda’nın sahip olduğu gümrük birliği anlaşmaları, güvenilir, güvenli ve temiz bir ülke olması orayı bir cazibe merkezi haline getirmektedir.
Burada peynir üretiyorsunuz. Bizde ise süt var. Fakat bir adet bile peynir fabrikası yok.Tüm peynirlerimizi ithal ediyoruz. Burada seramik üretiyorsunuz. Kaliteli kil ve seramik hammaddeleri Ruanda’da var. Sizin orada açacağınız bir seramik fabrikası tüm Afrika’ya hitap edecektir. Burada rejenere / geri dönüşüm ip üretiyorsunuz. Tüm Afrika’da bunu yapan bir adet bile firma yok. Milyonlarca insan kıyafetlerini giyip kullanım ömrü bitince çöpe atıyorlar. Bu çok büyük bir potansiyel. Neden Uşak’tan bir firma bunlara talip olmasın. Uşak’ta deri işlenip nihai ürün olarak ihraç ediliyor. Biz ise yarı bitmiş ürün olarak deri ihraç ediyoruz. Neden Ruanda’dan yarı bitmiş bu ürünleri almayasınız.
Türkiye’den bir ürün almak için bir Ruanda’lı (veya komşu ülkelerimizdeki tüccarlar) saatlerce uçuş yaparak (altı saat veya daha uzun bir süre) buraya geliyorlar. Yine saatlerce uçuş yaparak geri dönüyorlar. Bunlar birçok masrafa ve maliyet olarak ürünlere yansımakta. Ruanda’da bir işletmeniz veya dağıtım merkeziniz olsa komşu dört ülke Kigali’ye 2,5 saat mesafede olduğu için sabah gelip alışveriş yapan bir tüccar öğleden sonra mallarınızı kendi ülkesinde satabilir. Gümrük birliği anlaşmamız olan ülkelerde bunun ne kadar avantajlı olacağını bir düşünün.
Misafirperverliği ve ilgisinden dolayı Sayın Başkan Halil Ağaoğlu’na ve sanayicilerimize çok teşekkür ederim. Sizleri heyetinizle birlikte en kısa sürede misafirimiz olarak Raunda’ya bekliyoruz.” dediler.
 


 
 

Bir yanıt yazın

E-mail adresiniz gösterilmeyecek. Dolduruması zorunlu alanlar * ile belirtilmiş

Gönder