Uşak Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkan Vekili Vakkas Dok ’un yaptığı hoş geldiniz konuşmasının ardından söz alan CHP Uşak İl Başkanı Nadi Sancar “24 Haziran seçimleri öncesinde yaklaşık üç ay önce Genel Meclis Üyemiz, İzmir Milletvekilimiz Sayın Selin Sayek Böke ile birlikte gelmiştik gün orada toplantıda olanlar hatırlar sanırım. Selin hanım Türkiye ekonomisinin içinde bulunduğu yapısal sorunları ve ekonomik yapının durumunu, önümüzdeki süreçte nasıl sorunlarla karşılaşılabileceğini açık bir dille belirtmişti. Ülkemiz çok önemli bir süreçten geçmekte ve çok derin bir ekonomik kriz yaşamakta. Bunu da en yoğun hisseden, en çok hisseden sanayiciler olarak sizlersiniz. Biz de Cumhuriyet Halk Partisi olarak Genel Başkanımız ve Genel Merkezimizin “Ülkemizi bu ekonomik krizden nasıl çıkarırız?” anlayışı ve düşüncesi ile hazırlamış oldukları çözüm önerilerini Muğla Milletvekilimiz Sayın Süleyman Girgin ile Uşak’ta iki gündür Demokratik Kitle Örgütleri ve Meslek Örgütleri ile birlikte toplantılar yaparak paylaşıyoruz.” Dedi.
Sayın Sancar’dan sonra söz alan Muğla Milletvekili Süleyman Girgin,  “Uzun yıllardır yapılmayan Ekonomik ve Sosyal Konsey Toplantısı en kısa sürede toplanmalı ve tekrar faaliyete başlamalıdır.100 TL paramız 60 TL olurken,100 TL borcumuz bir anda 140 TL oldu. Her doğan çocuk 6000 Amerikan Doları borçla doğuyor. Müteşebbislerimiz gerekli teşvikleri almalılar. Muhtemeldir ki çekler artık vurulmaya başlanmıştır. Muhtemeldir ki işverenlerimiz sigorta primlerini ve vergilerini zamanından verememeye başlamıştır. En kısa sürede bu ekonomik konsey toplanmalı ve tedbirlerini almalıdır. Sizin tavsiye ve isteklerinizi de not edip mecliste sizin gür bir sesiniz olmaya çalışacağız.” Dediler.
Sayın Girgin, CHP Ekonomi Politikaları Genel Başkan Yardımcısı / Parti Sözcüsü Faik Öztrak tarafından hazırlanan “Ekonomide neler oluyor?” başlıklı sunumu yaptı. Sunumda on üç ana başlık halinde Cumhuriyet Halk Partisi’nin çözüm önerilerini şu şekilde sıraladı;
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ’nun 13 Maddelik Çözüm Önerisi

  1. Devlette Liyakat Sistemi yeniden inşa edilmelidir.
  2. Demokrasiye geçilmeli, hukukun üstünlüğü ve hukuk güvenliği sağlanmalıdır.
  3. Merkez Bankası’nın bağımsızlığı sağlanmalıdır.
  4. Akılcı bir sıcak para yönetimine geçilmelidir.
  5. Dolar esas alınarak yapılan ihaleler süratle Türk Lirasına dönüştürülmelidir.
  6. Kamu ihale yasası değiştirilmelidir.
  7. Sayıştay uluslararası standartlarda denetim yapmalıdır.
  8. Bütçe disiplini sağlanmalıdır.
  9. Dış politika 180 derece değişmelidir.
  10. Geleceğimizi ipotek altına alan kontrolsüz borçlanmalardan kaçınılmalıdır.
  11. Adaletsiz vergi politikası düzeltilmelidir.
  12. Üretimi önceleyen bir planlama ve teşvik politikası yaşama geçmelidir.
  13. Türkiye israftan kaçınmalı, tasarruf yapmalıdır.

Sunumlarının ardından Sayın Girgin sanayici ve iş adamlarının sorularını yanıtladılar.
Sunumun ardından söz alan Uşak Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkan Vekili Vakkas Dok, “Yapmış olduğunuz çözüm önerilerinden dolayı teşekkür ederiz. Fakat biz sanayiciler olarak bunun neresindeyiz? Verilen bu öneriler içerisinde biz sanayicilere yönelik hiçbir şey yok.  Biz sanayiciler için acil, hızlı bir çözüm ne olabilir? Tüm sanayicilerimizin ortak en büyük gideri elektriktir. Son aylarda yapılan elektrik zamları neredeyse %80’i buldu.210bin nüfuslu Uşak’ta 14bin işçiyi istihdam eden bölgemiz belki alan büyüklüğünde 19. Sırada olabilir ama istihdam başına en çok elektrik tüketen bölgeler içerisinde 4. Sırada. 2004 – 2005 yılında olduğu gibi tüm sektörü kapsayan bir teşvik yasası, KDV alınmaması veya enerji ile ilgili bir öneri söz konusu mudur? Benim sanayicim için ne yapabilirsiniz? Ekonomik olarak her on – on beş yılda bir hastalık çekmek zorunda mıyız? Ekonomimiz on, on beş yıl rahat gidince neden takip eden 2 yılda hastalık çekmek zorunda?” dediler.
Sayın Girgin “Sanayicinin korunması bir bütün olarak ele alınmalı. Ekonomik sosyal konsey toplanırsa bunlar orada konuşulur. Elektrik üretimimizin %60’ı doğalgazla elde edilmekte. Hidroelektrik santrallerinde üretilen 1 KWh = 4 cent, kömür yakıtlı termoelektrik santrallerinde 1 KWh= 5-6 cent, doğalgazdan elde edilen elektriğin 1KWh ise 16-17 cent’e mal olmakta. Enerjimizin %60’ı böyle iken sanayicimizin en büyük gideri olan elektrik muhakkak ki pahalı olur. Bu mevzu ise Ekonomik Sosyal Konsey’de toplanılıp çözülür. Enerji yerli, ucuz, güvenli ve sürekli olmalı. Bildiğiniz üzere bu Ekonomik Sosyal Konsey’de iş adamlarımız, bütün müteşebbislerimizin temsilcileri, sendikalar, Çalışma Bakanlığı’ndan ve kısacası toplumun bütün kesimlerinden temsilciler var.” Dediler.
Uşak Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkan Vekili Vakkas Dok, “Nasıl ki inşaat sektörü için ucuz, 0,98 veya 1 oranlarında kredi imkânı varsa bu sanayicilerimiz için de olmalı. EXİMBANK vs. gibi kurum veya kuruluşlar aracılığı ile özellikle ihracatçıların önü açılmalıdır. Tekstil sektöründe işletmecilik bisiklet pedalı çevirmek gibidir. Her seferinde pedalı çevirmeniz gerekir. Eğer pedal çevirmezseniz muhakkak ki sağa veya sola devrilirsiniz. Hep girişim ve atılım içerisinde olmamız, hep yatırım yapmamız gerekir ki devrilmeyelim, sınıfta kalmayalım. Sanayimizin ayakta kalması buna bağlıdır.” dediler.
 
 

Bir yanıt yazın

E-mail adresiniz gösterilmeyecek. Dolduruması zorunlu alanlar * ile belirtilmiş

Gönder