TBMM Ruanda Parlamentolararası Dostluk Grubu’nun daveti üzerine Uşak’a gelen Afrika kıtasındaki aralarında büyükelçi, ateşe ve ekonomik ilişkiler müsteşarlarının bulunduğu 22 ülkenin büyükelçileri Vali Salim Demir’i ziyaret etti.
Vali Demir, Türkiye ile Afrika ülkeleri arasında siyasi, ticari, sosyal ve kültürel ilişkilerin gelişmesi açısından ziyaretin büyük önem taşıdığını kaydetti.
Büyükelçileri ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu belirten Vali Demir, şunları söyledi: “Kadim medeniyetimizin beşiği olan Afrikamızın hemen hemen tamamına yakını olan ülkelerin büyükelçilerinin hep birlikte İlimize ziyarette bulunması  Türkiye Cumhuriyeti Devleti adına, Uşaklılar adına bizleri mutlu etmiştir.. Bu anlamlı ziyaretlerinden dolayı kıymetli misafirlerimizin hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyoruz. Afrika’daki ülkeler ile medeniyetimizin kökü yüzyıllar öncesine dayanan sağlam ilişkileri var. Bizler, devlet ve millet olarak özellikle son yıllarda  bu güzel ilişkileri daha da ilerletmenin gayreti içerisindeyiz.  Bir önceki ziyaretlerinde Sayın Ruanda büyükelçimizle özellikle bu konuyu değerlendirmiştik.  Bugün bütün devletlerimizle hep beraber olmak gerçekten bizleri mutlu etti. Bir önceki ziyarette de gündeme geldiği gibi ülkelerimiz arasındaki ekonomik, siyasi, sosyal ve kültürel anlamdaki ikili ilişkilerimizi geliştirmek için bu ilk ziyaretin bir başlangıç olarak görmüştük; şuanda doğru gördüğümüzü müşahede ediyoruz. Bugünden sonra bu ilişkilerin artarak devam edeceği  görülmektedir. Bu gelişmeye katkı sağlayan büyük elçilerimize çok teşekkür ediyoruz” dedi.
Büyük elçilerimizin Ticaret Sanayi odamızda ve Uşak’taki diğer birimlerde yaptıkları ziyaretlerin çok faydalı geçtiği bilgisini aldığını ifade eden Vali Demir, “Bundan sonra artık ilimizdeki tüm sanayi müteşebbislerimiz Afrika’daki ülkelerle ticari ilişkilerde bulunmak için büyükelçilerimiz nezaretinde çalışmalarına başlayacaklar.  Bu da bize büyük elçilerimizin ziyaretlerinin ne kadar önemli olduğunu; bu basamağın değerli bir basamak olduğunu gösteriyor” dedi.
TBMM Ruanda Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı, AK Parti Uşak Milletvekili Alim Tunç da Afrika ülkeleri ile ekonomik iş birliğinin sağlanacağını vurgulayarak, büyükelçilere teşekkür etti.
Ziyarete gelen büyükelçiler de kendilerini tanıtarak, kısa birer konuşma yaptı. Ziyaretin sonunda Vali Salim Demir konuk büyük elçi, maslahatgüzar, ateşe ve ekonomik ilişkiler müsteşarlarına Uşak halısı hediye etti.
Ziyaretin ardından, Uşak Valisi Salim Demir, AK Parti Uşak milletvekilleri Mehmet Altay ve Alim Tunç, büyükelçiler ve iş adamları bir restoranda düzenlenen akşam yemeğinde bir araya geldi.
TBMM Ruanda Parlamentolararası Dostluk Grubunun daveti üzerine Uşak’a gelen Afrika’daki 21 ülkenin büyükelçileri, ertesi gün ağaç dikim törenine katıldı, Uşak Organize Sanayi Bölgesi’nde seramik ve tekstil fabrikalarını, ayrıca Uşak Karma Organize Sanayi Bölgesinde ise  deri fabrikalarını ziyaret etti.
 
Büyükelçiler, Değirmendere mevkisinde Ruanda’da gelenek olarak yaşatılan,Umuganda Ağaç Dikim Töreni’ne (her ayın son cumartesi günü Ruanda Devlet başkanından en küçük çocuğuna kadar herkesin zorunlu katılıp bir ağaç diktiği gelenek) katıldı.
 
Vali Salim Demir, burada yaptığı konuşmada, büyükelçilerin ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Ruanda’da her fert yılda mutlaka en az iki ağaç dikimi yaparmış. Hafta sonları gerçekleştirilen ağaç dikim törenlerine ‘Umuganda’ denirmiş. Biz de bugün burada dostluğumuzu pekiştirmek amacıyla ağaç dikeceğiz.” dedi.
 
Ruanda’nın Ankara Büyükelçisi Williams Nkurunziza ise ülkesinde ağaç dikimine büyük önem verildiğini, bu şekilde dünyayı ve gelecek neslim devamını korumayı amaçladıklarını söyledi.
 
Konuşmaların ardından ağaç diken büyükelçiler, bunların üzerine isimlerinin yazılı olduğu künyeleri astı.
 
Büyükelçiler, daha sonra Uşak Organize Sanayi Bölgesi’ndeki tekstil ve seramik fabrikaları ile Uşak Karma Deri Organize Sanayi Bölgesi’ndeki deri firmalarını gezdi.
 
TBMM Ruanda Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı, AK Parti Uşak Milletvekili Alim Tunç ise gazetecilere yaptığı açıklamada, iki günlük ziyaretin oldukça verimli geçtiğini belirtti.
 
Ziyaretle Türkiye ile Afrika ülkeleri arasında siyasi, ticari, sosyal ve kültürel ilişkilerin geliştirilmesini amaçladıklarını ifade eden Tunç, “Büyükelçiler kentimizin ekonomik gücünü gördü, özellikle tekstil sektörüne ilgi gösterdi. Ümit ediyorum bu tür etkinlikler, ülkeler arası ticaretin gelişmesine vesile olacak.” dedi.
 
Büyükelçiler, daha sonra Uşak’tan ayrıldı.

Bir yanıt yazın

E-mail adresiniz gösterilmeyecek. Dolduruması zorunlu alanlar * ile belirtilmiş

Gönder