Sanayide kullanılan verimsiz elektrik motorlarının enerji verimliliği yüksek olan motorlarla değiştirilmesi, Türkiye ekonomisine yıllık 34 Milyar kWh enerji tasarrufu karşılığı katkı sağlayacak önemli bir dönüşümün başlangıcı anlamına geliyor. TEVMOT Projesi, enerjinin daha verimli kullanılmasını, daha düşük karbon ayak izi olan bir ekonomiye dönüşümü teşvik etmek üzere KOBİ’lerdeki bu önemli dönüşümü destekliyor, teknik danışmanlık ve finansmana erişim için yönlendirme sağlıyor. Proje aynı zamanda enerji sistem verimliliğini teşvik ederek “Küresel Isınma ve İklim Değişikliğini Önleme” amacına, Türkiye’nin iklim değişikliği ile mücadele çabalarına da hizmet etmiş oluyor. Uşak Organize Sanayi Bölgesi de TEVMOT Projesi için seçilmiş 7 pilot OSB içerisinde yer almaktadır.

Stratejik Araştırmalar ve Verimlilik Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen 2021 Verimlilik Proje Ödülleri Töreni&TEVMOT Projesi Plaket Takdim Töreni, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın katılımıyla Bilişim Vadisi’nde gerçekleştirildi. Ayrıca Plaket Takdim törenine Uşak Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Halil Ağaoğlu, UOSB Müdür Vekili Bülent Yıldırım ve UOSB Enerji Müdürü Lütfi Tuğra Uysun katılım sağladı.

Varank, Bilişim Vadisi’nde düzenlenen 2021 Verimlilik Proje Ödülleri&;TEVMOT Projesi Plaket Takdim Töreni’nde, 2014 yılından beri gerçekleştirdikleri Verimlilik Proje Ödülleri Töreni’ne, geçen yıl salgın nedeniyle ara vermek zorunda kaldıklarını, bu sene daha yüksek katılımla daha güçlü bir şekilde kaldıkları yerden devam ettiklerini söyledi.

 

Proje ödülleri için bu yıl 53 ilden 279 büyük ölçekli, 77 orta ölçekli, 51 mikro ve küçük ölçekli işletme ve 61 kamu işletmesi olmak üzere toplam 468 proje başvurusu aldıklarını dile getiren Varank, ayrıca 60 ilden 288 bağımsız değerlendiricinin başvuru yaptığını ifade etti.

Bakan Varank, bu rakamların yedincisini düzenledikleri Verimlilik Proje Ödülleri için rekor olduğunu belirterek, “Tabii bu ilginin doğrudan ve dolaylı pek çok sebebi var ancak şahsen ben bunlardan en önemlisini pandeminin zorlayıcı etkisi olarak görüyorum.” dedi.

Firmaların salgın ortamındaki belirsizliklere, inovatif ve verimlilik esaslı yaklaşımlarla cevap verdiğini söyleyen Varank, “Pandemide ortaya çıkan olağanüstü koşulları online kanallara geçerek, üretim süreçlerini dijitale ve otomasyona aktararak, operasyonel verimliliklerini artırarak aşıyorlar. İste bugün, verimliliklerini artırmak amacıyla çok değerli projeler gerçekleştiren bu firmalara ödüllerini takdim edeceğiz.” diye konuştu.

Varank, dünyada artan enerji fiyatlarını da dikkate aldıklarında enerji verimliliğinin işletmelerin rekabetçiliğinde en önemli hususlardan biri olduğuna dikkati çekerek söyle devam etti:

“Bu nedenle biz de kısa adi TEVMOT olan, KOBİ’lerde Enerji Verimli Motorların Teşvik Edilmesi projesiyle önemli bir çalışma başlattık. 7 OSB’mizde faaliyet gösteren 33 KOBİ’nin kullandığı eski motorları yeni nesil verimli motorlarla değiştirdik. Bu isin maliyeti noktasında da KOSGEB ile KOBİ’lerimize önemli destekler sağladık. İşletme Geliştirme Desteği ile yeni alınan enerji verimli motorların maliyetinin yüzde 60’ini biz karşıladık. Bu motorların yerli belgesi varsa sağladığımız desteği yüzde 75’e kadar çıkardık. Bu sayede su ana kadar 1000 megavat saatlik elektrik tasarrufu elde ettik. İste bugün verimli motorlara geçerek bu tasarrufun gerçekleşmesini sağlayan firmalara da plaket takdimi yapacağız.” Dedi.

 

TEVMOT PROJESİ KAPSAMINDA UŞAK ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ ’NDE FAALİYET GÖSTEREN ÖDÜL ALAN FİRMALAR

BEPA GERİDÖNÜŞÜM TEKS. DERİ SAN. VE TİC.LTD.ŞTİ.

BERNİ TEKS.İNŞ. SAN. VE TİC. LTD.ŞTİ.

SOM PAZARLAMA VE TEKSTİL SAN. TİC. A.Ş.

KUYUCAK MENSUCAT SANAYİ VE TİC. LTD.ŞTİ.

BESNİ TEKS. SAN. VE TİC. A.Ş. 

PLATO ELYAF TEKSTİL SAN. VE TİC. A.Ş.

NURSA İPLİK SAN. VE TİC. A.Ş.

ÖZİP TEKSTİL SAN. VE TİC. A.Ş.

UŞAKTEKNİK TEL VE DEMİR SAN. TİC.A.Ş

POLAT İPLİK TEKS. SAN. VE TİC LTD. ŞTİ.