Tekstilde Geri Dönüşüm ve Sürdürülebilirlik Çalıştayı sektörün uzmanlarının katılımı ile Geri Dönüşümün Merkezi olan Uşak Organize Sanayi Bölgesi Konferans Salonunda gerçekleşti.

“Tekstilde Geri Dönüşüm ve Sürdürülebilir Tekstil Hammaddeleri” oturumuyla başlayan çalıştay, “Sürdürülebilir Moda ve Hazır Giyim Endüstrisinde Döngüsellik” oturumuyla devam etti.

Tekstilde Geri Dönüşüm ve Sürdürülebilirlik Çalıştayı’na Uşak Valisi Dr. Turan Ergün, Milletvekilleri Mehmet Altay ile İsmail Güneş, Uşak Belediye Başkanı Mehmet Çakın, Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Savaş, UTSO Yönetim Kurulu Başkanı S. Selim Kandemir ve UOSB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Serdar Sağıroğlu ve UOSB Yönetim Kurulu Üyeleri ve sanayiciler katılım sağladı.

Uşak Üniversitesi Tekstil Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Eren Öner’in moderatörlügünü yaptığı oturumlara Unifi Tekstil Genel Müdürü Özgür Atsan, Lenzing Türkiye is Geliştirme Müdürü İlkşen Dedeoğlu Demiray, DNM Tekstil Üretim Müdürü Gökhan Ünsal ve Haksa Tekstil Genel Müdürü Serdar Sağıroğlu, Orbit Tekstil Danışmanlık Yönetim Kurulu Üyesi Faik Emir Öztürk, Sun Tekstil Sürdürülebilirlik Yöneticisi Utku Varol, DNM Global Direktörü Sedat Sualp ve Control Union Türkiye Tekstil Departmanı Sertifikasyon Sorumlusu Selin Işlakça katılım sağladı.

Uşak’ın, geri dönüşüm sektöründe Türkiye’de öncü illerden olduğunu aktaran Uşak Valisi Dr. Turan Ergün, “Ben bu çalıştayın ilimiz için çok önemli olduğunu düşünüyorum. Çünkü ilimiz geri dönüşüm için çok önemli ve bu alanda söz sahibi olmaya da gidiyor. Organize Sanayi Bölgelerimiz bu alanda öncü.” dedi.

Uşak Valisi Dr. Turan Ergün konuşmasına şöyle devam etti, “İnsanlığın güzelliğe, iyi giyinmeye, beğenilmeye, üretkenliğini göstermeye olan yatkınlığı inanıyorum ki çevre felaketlerini önleyecek, iklimleri değiştirmeyecek tasarım, üretim ve tüketim zincirini kuracak güç ve yeteneğe de sahiptir. Üretim süreçlerinde sıfır atık mantığıyla daha az doğal kaynak sarf edilerek hammadde ihtiyacının da azaltılması gerekmektedir. Dünyanın bunu başarabileceğine olan inancımı koruyorum. Burada sunum yapacak sektör temsilcilerinin ele aldıkları konular bir bakıma hem tekstil sektörünün canlanmasına hem de istihdamın artmasına bunu yaparken de dünyanın daha yaşanılabilir bir yer olması için duyarlılığımızı korumaya katkı sağlayacaktır”

 

Uşak Belediye Başkanı Mehmet Çakın ise şöyle konuştu: “Bu bir başlangıçtır. İnşallah Uşak’ın geri dönüşümün başkenti olduğunu ulusal uluslararası anlamda duyuracak, hem de bunun Uşak’ın en önemli markası olduğunu ortaya çıkaracak ve bundan sonra da devam edeceğiz. Tekstil, elyaf dönüşümünde şu an lideriz. Lider olmak güzeldir, bazen kolaydır ama lider kalabilmek, süreci bu şekilde sürdürebilmek, devam ettirebilmek zor olan. İşte bu yüzden sürdürülebilirlik diyoruz. Bu anlamda da Uşak Belediyesi olarak üzerimize ne düşüyorsa yerine getireceğiz.”

Uşak Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkan Vekili Serdar Sağıroğlu konuşmasında “Uşak Belediyesi’nin düzenlemiş oluğu bizlerin de etkinlik paydaşı olarak yer almaktan son derece mutlu olduğumuz “ModaFest Uşak 2022” kapsamında düzenlenen “Geri Dönüşüm Çalıştayı”na hoş geldiniz. Sürdürülebilirliğin tüm Dünya’nın gözdesi olduğu bu günlerde günümüz için çalıştığımız oranda gelecek için de çalışmanın ne kadar mühim olduğunu hepimiz biliyoruz. Yarım asırlık geri dönüşüm geçmişi olan şehrimiz, tekstil telefleri geri dönüşümünde Dünya çapında önemli bir yere sahiptir. Tekstil geri dönüşümünde Dünya’nın başkenti olma yolunda emin adımlarla ilerlemekteyiz. Faaliyetlerimiz ile tarladaki çiftçimizin, fabrikalarımızdaki işçimizin ve kıymetli ülkemizin emeklerine sahip çıkarak milli servetimizi de korumuş oluyoruz. “Sıfır Atık” sloganı ile çıkılan bu yolda Uşak Organize Sanayi Bölgesi olarak memleketimiz adına çalışmaktan ve sizleri burada ağırlamaktan gurur duyuyoruz. Çalıştayımıza katılımınızdan dolayı sizlere ve tüm konuşmacılara yönetimimiz adına teşekkür ediyorum” dedi.

Uşak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Selim Kandemir, tüm dünyanın küresel iklim değişikliğinin olumsuz etkilerine karşı bir mücadele içinde olduğunu belirtti.

Kaynakların kullanımı açısından geri dönüşümün tüm dünya için önemli bir noktada olduğunu kaydeden UTSO Yönetim Kurulu Başkanı S. Selim Kandemir, “Uşak, tekstil, deri, plastik, kauçuk ve alüminyum sektörlerinde geri dönüşüm yapmakta olup, sadece tekstil sektöründe günlük 1950 ton tekstil atığını keçeye, ipliğe, kumaşa sonrasında da battaniye, çorap ve kıyafet gibi birçok tekstil ürününe dönüştürmektedir. Uşak, Türkiye tekstil geri dönüşümünün yüzde 72’sini tek başına gerçekleştirmektedir.” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Uşak Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Eren Öner moderatörlüğünde panel düzenlendi.

Uşak ilinin gerçekleştirildiği farklı sanayi kolunda geri dönüşüm faaliyetleri ile dünyaya örnek olabilecek potansiyeli gündeme getirildi. Uşak ilinin Dünyanın Tekstil Geri Dönüşüm Merkezi olabileceği vurgulandı.

Dünyada Uluslararası markaların geri dönüşüm ve Sürdürülebilirlik konularını ilk sıraya aldığı, Türkiye’deki Tekstil atıklarının %72sini tek başına gerçekleştiren ve 40 yılı aşkın süredir geri dönüşüm faaliyeti gerçekleştiren Uşak Tekstil sanayisinin bu süreçte çok önemli bir konuma geldiği belirtildi.

Çalıştayda ayrıca tekstil geri dönüşümünde izlenebilirlik teknolojileri, farklı çevreci lif geliştirme çalışmaları, döngüsel moda ve karbon ayak izinin ölçüm sistemleri tartışıldı.